A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти Кобеляцької міської ради

Мистецтво української вишивки – життєдайне джерело творчості

Дата: 15.05.2024 14:02
Кількість переглядів: 13

На берегах мальовничої річки Говтва, на Полтавщині, розташоване містечко Решетилівка – один із найвідоміших сучасних центрів народних промислів України, що набув розквіту в ХІХ столітті. Решетилівський край славиться митцями, мистецтвом вишитих виробів і килимарства. З величезним задоволенням, 14 травня 2024 року, відвідали його педагогічні працівники закладів загальної середньої, дошкільної та позашкільної освіти Кобеляцької міської ради.

 

Розпочали екскурсію з Всеукраїнського центру вишивки та килимарства. Оглянули експонати виставкової зали, побували у майстернях, де народжуються славнозвісні решетилівські килими і вишиванки, дізналися про творчість митців, історію виникнення Центру та його здобутки. Освітянам було цікаво побачити не лише решетилівські вишиванки «білим по білому» та рослинні килими, а власними очима подивитися, як створюються ці дивотвори.

Всеукраїнський центр вишивки та килимарства – колектив талановитих, творчих, неординарних особистостей, професіоналів у сфері народних художніх промислів. Їх роботи дивують, заворожують, пробуджують ніжні, трепетні почуття, навіюють світлі думки, по-новому відкривають чарівний світ вишивки та рослинного килимарства. У руках майстринь народжуються сорочки, блузи, сукні як за народними зразками, так і за авторськими розробками. Не сплутаєш решетилівські рослинні килими з килимами інших регіонів України.

У Решетилівському краєзнавчому музеї почули розповідь про традиції вишивки «білим по білому» та історію розвитку народних промислів Решетилівського краю; ознайомилися з роботами майстрів, які заворожують вишуканістю, чарують душу і погляд кожного; відвідали галерею картин Михайла Луценка.

Завітали вчителі і до майстерні художніх промислів «Соломія» - виробника ручних килимів та гобеленів. Екскурсія по цехах майстерні з демонстрацією виробничого процесу (ручна, комп’ютерна та машинна вишивка, ручне ткання вовняних килимів та гобеленів, виставкова зала) залишила приємні враження.

Основними видами діяльності решетилівських майстрів є: відродження, збереження та розвиток народних художніх промислів, як важливої складової духовної культури українського народу; виховання та повернення людей до витоків української духовності.

Ми переконалися, що Решетилівка - край привітних, талановитих, творчих людей; відома своїми талановитими майстрами художніх народних промислів не тільки в нашій країні, а й далеко за її межами.

                                                                                                                      Світлана Колкова, консультант Центру

      

     

     

     


« повернутися

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень