A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти Кобеляцької міської ради

Психологічна компетентність педагога – формування довіри та базового ставлення до дітей, що пережили психотравмуючі події

Дата: 08.05.2024 14:20
Кількість переглядів: 19

07 травня 2024 року на базі КУ «Кобеляцький центр професійного розвитку педагогічних працівників» проведено тренінг для працівників психологічної служби «Психологічна компетентність педагога – формування довіри та базового ставлення до дітей, що пережили психотравмуючі події». 

Гладка І.Ю., практичний психолог ОЗ «Кобеляцький ліцей №1», регіональний тренер, наголосила на усвідомленні особливостей сприйняття дорослими дитячого досвіду та потреб, розумінні вікових особливостей реагування на стрес та його наслідки.

У ході заходу педагоги разом із Іриною Юріївною тренували алгоритм роботи з педагогами: встановлення довіри, взаєморозуміння та взаємотурботи в шкільному колективі; піклування та турбота педагога про себе;  тренування вміння шукати і бачити сильні сторони дітей, надавати їм емоційну підтримку; базове ставлення педагога до дітей, що пережили психотравмуючі події.

      Льовіна С.О., практичний психолог ОЗ «Кобеляцький ліцей №2 імені Олеся Гончара», регіональний тренер, познайомила учасників зібрання з моделлю стійкості BASIC Ph за Mooli Lahad. Світлана Олександрівна говорила про адаптивні та дезадаптивні стратегії подолання стресу та вигорання; попереджувальні ознаки вигорання; як протидіяти емоційному вигоранню; стратегії самодопомоги. Адже, щоб мати змогу допомагати іншим, психологи мають піклуватися про себе. Тренер запропонувала педагогам плекати власні ресурси.

  Колкова С.А., консультант КУ «Кобеляцький центр професійного розвитку педагогічних працівників», надала методичні рекомендації щодо оформлення у закладах освіти Куточків ментального здоров’я. Консультант наголосила на актуальності даної проблеми, бо навички та вміння для підтримки ментального здоров’я, сформовані в дітей на ранніх етапах, сприятимуть створенню основи для психічного благополуччя, яке підтримає їх протягом усього життя. Педагоги обговорили Всеукраїнську програму ментального здоров’я «Ти як?» Олени Зеленської (інструменту для самодопомоги та підтримки інших), «Аптечку психологічної допомоги», посібник «Гратися і не боятися», розроблений в рамках реалізації проєкту ЮНІСЕФ «Забезпечення безперервності навчання та розвитку дітей дошкільного віку в умовах кризи в Україні», який реалізує ВГО «Асоціація працівників дошкільної освіти» за підтримки Міністерства освіти і науки України.

      Учасники тренінгу отримали кейс методичних матеріалів по формуванню психологічної компетентності педагогів.

     Насичений день продовжиться роботою працівників психологічної служби на підсилення психологічної резильєнтності учасників освітнього процесу у своїх закладах освіти. 

      Психологічна безпека – важливе відчуття для дітей, педагогів, батьків, яке допомагає бути в освітньому середовищі стійким та продуктивним – навчатися, розвиватися, працювати. Дорослим варто розширювати свою психологічну компетентність, щоб забезпечувати умови довіри, прийняття та взаєморозуміння,  бути опорою для дітей, правильно реагувати на їх реакції та не ретравматизувати, зберігати власне ментальне здоров’я.

                                                                               Світлана Колкова, консультант Центру

    

    

    

         

 

 


« повернутися

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень