A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти Кобеляцької міської ради

Марафон освітніх практик – 2024

Дата: 24.04.2024 15:12
Кількість переглядів: 5

 У  квітні 2024 року  у межах проєкту  «Марафон освітніх практик – 2024» проведено семінари-практикуми з теми «Секрети сучасного ефективного уроку» для вчителів природничої, громадянської та історичної, мовно-літературної та іншомовної освітніх галузей закладів загальної середньої освіти Кобеляцької міської ради в режимі онлайн. Напрямок – розвиток професійних компетентностей педагогічних працівників.

 

       Мета марафону: представлення педагогами практик та методів роботи, які сприяють якості освітнього процесу.

Заходи організовано працівниками Кобеляцького центру професійного розвитку педагогічних працівників  (Світлана Левченко, Любов Хома).

      Любов Хома розповіла про моделі сучасного уроку та виклики часу, які стоять перед педагогами, про компетентнісний урок та шляхи формування компетентностей, розкрила деякі секрети його ефективності. Проаналізовано ключові компетентності з природничої галузі, які передбачені у Державному СБЗСО та способи їх реалізації на уроці за деякими видами діяльності учнів. Нею наведено приклади аналізу уроку, запропоновано використовувати матеріали колег, розміщених на  обласному репозитарії освітніх матеріалів для дистанційного компонента освітнього процесу в ЗЗСО «Навчайся і навчай» ПАНО ім.М.В.Остроградського. Наголосила на використанні інтерактивної платформи від видавництва “Ранок” ua.izzi.digital  на уроках НУШ.

Секретами ефективного мотиваційного уроку ділилися колеги:

  • «Інтерактивні ігри та вправи  як засіб розвитку пізнавального інтересу учнів на уроках біології у базовій школі». Проведено тренінгове заняття по створенню гри на платформі WordWaii (Короп О.М., вчитель біології ОЗ «Кобеляцький ліцей №2 ім.Олеся Гончара»);
  • «Проєктні технології на уроках хімії як середовище творчої самореалізації  та  формування предметних компетентностей учнів». (Супрун Н.С., вчитель хімії ОЗ «Кобеляцький ліцей №1»);
  • «Використання хмарних технологій на уроках природничої галузі»

(Чернявська В.Г., вчитель хімії ОЗ «Кобеляцький ліцей №2 ім.Олеся Гончара»);

  • «Особливості використання на уроках програмного комплексу mozaBook та mozaWeb (освітні презентації з електронними підручниками та посібниками, використання   інструментів та 3D-сцен,  іншого додаткового контенту)»  

(Волкова Л.В., вчитель  інформатики Придніпрянського ліцею);  

  • «Розвиток цифрової компетентності як складника забезпечення реалізації концепції НУШ засобами навчально-методичного комплекту інтегрованого курсу “ЗДОРОВ’Я, БЕЗПЕКА ТА ДОБРОБУТ” для 5-6 та 7-9 класів ЗЗСО авторського колективу Л. Василенко, Л. Колотій, Я. Коваль» (Брейко Т.М., вчитель  основ здоров’я та інтегрованого курсу  «Здоров'я безпека та добробут»).

Учасники заходу отримали доступ до матеріалів https://drive.google.com/drive/folders/1tsfb57YuSqj6J-cWOJ932DL_OQc4_z05?usp=sharing

Організатор марафону освітніх практик – 2024 з учителями громадянської та історичної, мовно-літературної, іншомовної освітніх галузей Світлана Левченко, директор Кобеляцького ЦПРПП. Наталія Телятник, учитель історії ОЗ «Кобеляцький ліцей №2 імені Олеся Гончара», керівник професійної спільноти учителів громадянської та історичної освітньої галузі,  познайомила колег з електронною версією підручника для 7 класу «Історія України» (авторський колектив: Олександр Паранін,  Антоніна Макаревич, Юлія Топольницька, Олександр Охріменко). Нею використано авторську презентацію Антоніни Макаревич, кандидатки історичних наук, експертки проєкту DECIDE, учительки ЗЗСО, авторки і методистки курсів на платформах ВШО та «Вчися вухами» «Компетентісний потенціал громадянської та історичної галузі: чому і навіщо».

Наголошено, що автори підручника звертають увагу на системне мислення, яке стає важливою навичкою, що допомагає оцінювати будь-яку подію цілісно. На допомогу учителям історії практичні роботи, які розміщені в кінці підручника.  Сайт безкоштовної електронної підтримки підручника «Літера ЛТД» e-litera.com.ua  Учасникам заходу запропоновано приєднатися до групи в TELEGRAM «ВЧИТЕЛЮ ІСТОРІЇ ТА ГРОМАДЯНСЬКОЇ ОСВІТИ», матеріали  в якій розміщує Антоніна Макаревич. Керівником професійної спільноти проаналізовано цінний матеріал підручника історії для 7 класу, рекомендований для практичного використання учителям історії.

Наталія Шведай, учитель історії ОЗ «Кобеляцький ліцей №1», презентувала досвід роботи «Впровадження інноваційних та інтерактивних технологій на уроках історії», познайомила колег з інтерактивними методами навчання на уроках історії.

Освітні практики мовно-літературної галузі були представлені філологами закладів загальної середньої освіти Кобеляцької міської ради – «Про впровадження проєкту «МОВА МАЄ ЗНАЧЕННЯ» (Поліна Тараненко, ОЗ «Кобеляцький ліцей №2 імені Олеся Гончара»), «Розвиток творчих здібностей учнів на уроках зарубіжної літератури засобами інтерактивного навчання» (Наталія Перемітець, Світлогірський ліцей), «Розвиток критичного мислення учнів на уроках української мови та літератури» (Інна Жила, Озерський ліцей) «Формування мовленнєвої компетентності здобувачів освіти на уроках української мов та літератури» (Людмила Серга, Василівська гімназія).

Учителі англійської мови вищої кваліфікаційної категорії у межах проєкту «Марафон освітніх практик – 2024» поділилися досвідом роботи щодо використання ними нових форм, методів, технологій та засобів навчання під час викладання іноземної мови: «Навчання читанню та монологічному мовленню на уроках іноземної мови та в позаурочний час» (Омельченко К.І., Шенгурівський ліцей), «Розвиток творчих здібностей учнів на уроках англійської мови» (Коваль Ю.А., ОЗ «Кобеляцький ліцей №2 ім. Олеся Гончара»), «ART-технологія – інноваційний метод підвищення мотивації учнів на уроках англійської мови» (Захарченко В.С., Кобеляцька гімназія №3).

Учасники марафону освітніх практик отримали компетентності, які сприяють якості освітнього процесу – формування мотивації та організації пізнавальної діяльності учнів.

                                                                                  Світлана Левченко, директор Центру

 

 


« повернутися

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень