A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти Кобеляцької міської ради

Полтавські дороги Кобзаря

Дата: 28.03.2024 16:06
Кількість переглядів: 11

25.03.2024 року освітяни Кобеляччини під час літературно-мистецької експедиції «Тарас Шевченко на землі Івана Котляревського», присвяченої 210-й річниці з дня народження Тараса Григоровича Шевченка, відвідали у місті Решетилівці Всеукраїнський центр вишивки та килимарства, Решетилівський районний краєзнавчий музей (відділ ткацтва та вишивки), ТО Решетилівської майстерні художніх промислів «Соломія» та літературну частину музею-садиби Івана Котляревського. Організатор заходу – Світлана Левченко, директор Кобеляцького ЦПРПП.

 

Роботи народних умільців Решетилівщини заворожують кожного відвідувача цього краю вишуканістю, чарують душу і погляд кожного, хто торкається витонченої майстерності виконання вишиванок, килимів, гобеленів, картин. У Решетилівці Шевченко зупинявся у маєтку поміщика Попова, поблизу теперішньої Решетилівської майстерні художніх промислів «Соломія», виконав два малюнки «В Решетилівці». Учасники літературно-мистецької експедиції відвідали це місце, память про яке передається від покоління до покоління жителів Решетилівки.

Староха Євгенія Всеволодівна, провідний науковий працівник музею-садиби Івана Котляревського в конференц-залі літературної частини музею у своєму виступі «Тарас Шевченко на землі Івана Котляревського» розповіла про полтавські шляхи великого Кобзаря. Цікавою та переконливою для учасників заходу була її розповідь про дивовижний спалах творчої енергії Тараса Шевченка під час перебування на Полтавщині: у цей період ним написано твори, що становлять ядро циклу «Трьох літ». Тарас Шевченко розумів, що це потрібно буде для духовного самоствердження народу – і виконав акварельний малюнок «Будинок І.П.Котляревського в Полтаві» та намалював Хрестовоздвиженський монастир.

Особливе місце в житті та багатогранній творчості Кобзаря займає Полтавщина, на велелюдних полтавських шляхах він гартував своє слово.

                            

                                                     Світлана Левченко, директор Кобеляцького ЦПРПП.

        

  

  

 

 

 

 


« повернутися

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень