A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти Кобеляцької міської ради

Організація роботи з дитячою книгою у закладі дошкільної освіти

Дата: 14.03.2024 15:00
Кількість переглядів: 41

13 березня 2024 року на базі КУ «Кобеляцький центр професійного розвитку педагогічних працівників» відбувся онлайн-семінар для вихователів закладів дошкільної освіти Кобеляцької міської ради з проблеми «Організація роботи з дитячою книгою у закладі дошкільної освіти. Виховання майбутнього читача». До заходу приєдналися і працівники Кобеляцької бібліотеки для дітей.

 

       Мета заходу: сприяти розвитку читацького інтересу дітей, першооснов читацької культури, формуванню особистості засобами художнього слова; розглянути нетрадиційні форми роботи з метою популяризації дитячої книжки.

       Сьогодні дорослих все більше цікавлять комп'ютерні технології, а читання для дітей і самими дітьми замінюється переглядом телепередач.  За результатами опитування, лише 17% батьків дошкільнят беруть участь у формуванні читацької культури своїх дітей, 60% не читають дітям зовсім.  Такі дані дають підстави зробити невтішний висновок, що читання перестає бути національним пріоритетом.  Саме тому в суспільстві гостро постає проблема літературної освіти дітей, формування у них умінь повноцінної читацької діяльності. Тож ми й обрали дану тему для обговорення.

        Колкова С.А., консультант Центру, надала рекомендації щодо організації роботи з дитячою книгою у закладі дошкільної освіти.  Світлана Андріївна говорила про облаштування «Куточка книги» в закладі, його роль та значення, основні завдання, функціонування, вимоги до оформлення; звернула увагу на організацію тематичних виставок, основні види діяльності в осередку книги та форми залучення батьків до виховання у дітей любові до читання.

       Бровко М.Г., вихователь Кобеляцького ЗДО №1 «Світлячок», презентувала досвід роботи з проблеми «Організація театралізованої діяльності дошкільників. Літературні свята й розваги для дітей». Педагогиня акцентувала увагу присутніх на різних видах театралізованої гри: ігри-драматизації, імпровізації та інсценізації літературних творів у процесі літературних свят, концертів, дитячих вистав тощо. Завдяки цій діяльності розвивається фантазія дошкільнят, в їхньому уявленні виникають яскраві образи літературних героїв.

     Колінько О.В., вихователь Кобеляцького ЗДО №2 «Золотий півник», поділилася досвідом роботи з проблеми «Мнемотехніка як ефективна технологія запам’ятовування літературних творів». Олена Володимирівна розглянула суть, значення мнемотехніки, історію розвитку, етапи роботи з мнемотаблицями.

       У ході практичної частини заходу учасники зібрання вправлялися у складанні мнемодоріжки до дитячого віршика «Весняний дощик». А потім познайомилися з цікавим сайтом (генератором казок українською мовою) КАЗКА. Фан https://kazka.fun/, згенерували казку для малят «Як кошеня ходило в гості до друзів».

        Тимошевська Н.А., бібліотекар, запросила вихователів до співпраці та розповіла про нетрадиційні форми роботи бібліотеки з метою популяризації дитячої книжки. Бібліотека готує для читачів різноманітні ігрові форми: акції просто неба, незвичайні свята, дні творчості, бібліовізити, майстер-класи, квести, флешмоби, та інші. Саме постійний пошук інновацій, нестандартних ідей, методик, проєктів, які відображають новий підхід до змісту та організації бібліотечного обслуговування, допомагають бібліотекарям активізувати читання дітей, більш повно задовольнити їхні інформаційні потреби.

Методична скарбничка педагогічних працівників поповнилася творчими ідеями, новими сучасними формами роботи з батьками, рекомендаціями з організації роботи з дитячою книгою у закладі дошкільної освіти.

У ході обговорення заняття, педагоги наголосили на актуальності даної проблеми та дійшли до висновку, що виховання у дошкільнят читацької культури, любові до художнього слова, інтересу до книжки — важливі завдання педагога, а читання книжок — ефективний засіб пізнавального і мовленнєвого розвитку дитини.

                                                                Світлана Колкова, консультант Центру


« повернутися

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень