A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти Кобеляцької міської ради

Психологічні посиденьки

Дата: 29.02.2024 13:29
Кількість переглядів: 79

Фото без опису 27 лютого 2024 року на базі КУ «Кобеляцький центр професійного розвитку педагогічних працівників» проведено психологічні посиденьки для працівників психологічної служби Кобеляччини з проблеми «Ресурси та психологічна підтримка всіх учасників освітнього процесу в умовах воєнного стану». Колкова С.А., консультант Центру, провела ранкове коло, під час якого педагоги висловлювали побажання, знайомилися ближче. Вправи «Знайомство», «Це чудово!», «Ігрове опитування», «Літачок з побажанням» налаштували учасників зібрання на позитивний та робочий лад.

 

      За чашечкою кави обговорили такі питання:

  • Перша психологічна підтримка учасників освітнього процесу;
  • Ментальне здоровя. Протидія емоційному вигоранню;
  • Нейрогімнастика – зарядка для мозку;
  • «Хібукі – терапія».

      ПЕРША ПСИХОЛОГІЧНА ДОПОМОГА (ППД) – це сукупність заходів загальнолюдської підтримки та практичної допомоги людям, які зазнали впливу значних стресорів та відчувають страждання і потребу. Тренінг «Ресурси та психологічна підтримка всіх учасників освітнього процесу в умовах воєнного стану» провела Гладка І.Ю., практичний психолог ОЗ «Кобеляцький ліцей №1». Іриною Юріївною використані вправи («Що допомагає мені..», «Невдалий слухач», «Заземлення»), які допомогли розкрити характеристику, принципи, сутність першої психологічної підтримки. 

     Практикум «Підзарядка для вчителя: як поновити ресурси. Скриня ресурсних вправ» провела Алексенко О.В., соціальний педагог ОЗ «Кобеляцький ліцей №1». Учасники заходу вчилися поновлювати свій ресурс, знімати стрес, розвивати емоційну стійкість. Педагоги розробили власний рецепт здоров’я у «Казані здоров’я» та наповнили «Банку життя».

     Ділову гру «Хібукі – унікальний терапевтичний інструмент для психологічної роботи» запропонувала Савенко Ю.Г., соціальний педагог ОЗ «Кобеляцький ліцей №2 імені Олеся Гончара», сертифікований хібукі-тренер, учасниця проєкту «Хібукі-школа. Використання терапевтичної іграшки Хібукі в закладах освіти України у воєнні та повоєнні часи і в рамках інтеграції з програмою СЕЕН». «Хібукі» – неймовірний терапевтичний інструмент для психологічної роботи з дітьми, назва якого на івриті означає «розкриті обійми». Знайомлячись із «собакою-обіймакою» ближче, учасники зібрання побували в АРТ-майстерні «Малювання ниткою».

     Турчина І.В., заступник директора з навчально-виховної роботи Озерського ліцею, поділилася досвідом роботи з проблеми «Нейрогімнастика – зарядка для мозку». Педагогиня продемонструвала комплекс вправ, що сприяють активізації мозкових функцій і механізмів за допомогою рухів, координують роботу правої і лівої півкулі, розвивають взаємодію тіла й інтелекту, сприяють підвищенню психоемоційного стану.                                          

     Цікаві виступи, аналіз педагогічних ситуацій, рольові ігри, колективні вправи, групова дискусія, арттерапія, робота в парах, групах, рефлексія учасників зібрання та їх мотиваційні промови сприяли зниженню емоційної напруги, розвитку саморефлексії і самоаналізу необхідної складової психічного здоров’я.

      Наш ресурс – наша зброя. Ми маємо зберігати адекватний психічний стан, щоб допомогти собі і тим, хто цього потребує. Головне для нас зараз – вміти сформувати міцну внутрішню опору, яка дасть змогу протистояти умовам сьогодення.

                                                                                        Колкова С.А., консультант Центру

 

Із матеріалами заходу можна познайомитися за покликанням:

https://drive.google.com/drive/folders/1g06jO7F_-hFFVBteVPZjI5l5LZrXSCrq?usp=sharing 

Детальніше:

«Хібукі» – неймовірний терапевтичний інструмент для психологічної роботи з дітьми , назва якого на івриті означає «розкриті обійми».  Хібукі - терапевтична іграшка, яку передає дитині її психолог/педагог/лікар під час реабілітаційної роботи з дитиною. Тобто Хібукі – це собака-обіймака, тому її лапи такі довгі та мають липучки, щоб дитина мала змогу бути нерозлучною з Хібукі та робити свої справи. Хібукі – собака-обіймала, що може зігріти обіймами дитячу душу.

    Заняття з іграшкою Хібукі можуть сприяти:

  укріпленню інклюзивної освіти;

  розвитку м'яких навичок, зокрема, умінню комунікувати та працювати в команді;

  навчанню співпереживати собі та іншим, креативності та критичному мисленню;

  стабілізації емоційного стану, зняттю тривожності та стресу.

 

 

Фото без опису    Фото без опису

Фото без опису   Фото без опису

Фото без опису       Фото без опису          Фото без опису

Фото без опису      Фото без опису

Фото без опису

 

 

                                                     

                                                                 


« повернутися

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень