A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти Кобеляцької міської ради

Майстер-клас із петриківського розпису

Дата: 17.11.2023 14:55
Кількість переглядів: 68

16 листопада 2023 р. на базі  КУ «Кобеляцький центр професійного розвитку педагогічних працівників» проведено майстер-клас із петриківського розпису. До участі у заході були запрошені педагогічні працівники закладів дошкільної освіти та учителі мистецької освітньої галузі закладів загальної середньої освіти Кобеляцької міської ради. Майстер-клас провела Кравченко С.В., майстриня з петриківського розпису, випускниця Петриківського училища, керівниця гуртка Кобеляцького БДЮТ імені Миколи Андрійовича Касьяна. Організатор зустрічі - Колкова С.А., консультант Центру.

 

      Світлана Василівна познайомила учасників зібрання з історією розвитку петриківського розпису,  техніками виконання малюнка, продемонструвала свої роботи. Вона зазначила, що для того, щоб створити візерунок, необхідно оволодіти чотирма типами мазка, традиційно званих «гребінець», «зернятко», «горішок» та «перехідний мазок». Майстриня розповіла про те, що свої фарби петриківці традиційно добували із трав, листя, ягід та квітів, виварюючи їх особливим способом. Інструменти для розпису мали також природне походження. Палички з паростків дерев, стебел болотних трав, особливо рогози, саморобні пензлики з котячої шерсті та пальці самого майстра — ось небагатий набір художніх знарядь, котрими творили народні умільці велике різноманіття композицій квіткових візерунків.

      У ході проведення майстер-класу педагоги вправлялися у виконанні основних мазків різними способами (пензлем, піпеткою та пальчиком); навчалися розміщувати візерунок так, щоб він підкреслював круглу форму,

Дякуємо майстрині за цікавий та корисний майстер-клас. Учасники заходу понесуть свої надбання у заклади освіти, де будуть виховувати у дітей національну свідомість, інтерес до народних традицій, любов до прекрасного, розвивати мислення, креативність, допитливість.

 

З історії

Петрикі́вський ро́зпис, або «петрикі́вка», — українське декоративно-орнаментальне народне малярство, яке зародилося на Дніпровщині в селищі Петриківка, звідки й походить назва цього виду мистецтва.

Окремі речі з візерунками в спосіб петриківського розпису збереглися ще з XVIII століття. Однак у сучасному розумінні цей напрямок утворився наприкінці XIX століття — на початку XX століття. Походження петриківського розпису пов'язують з козацтвом і заселенням Дніпровщини вихідцями з Полтавщини, Слобожанщини та Поділля у XVIII столітті та в першій половині XIX століття. Проте невідомо, де й коли са́ме розвинулися звичаї, що лягли в основу цього напряму малярства.

Петриківський розпис — не лише народне мистецтво, що зберігає звичаї оздоблення українського житла, але й сучасний живопис, який розвивається та набуває нових рис.   

                                                                                 Підготувала Світлана Колкова

            

           

            


« повернутися

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень