A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти Кобеляцької міської ради

Організація навчання осіб з особливими освітніми потребами у закладах освіти

Дата: 16.11.2023 13:13
Кількість переглядів: 50

      15 листопада 2023 року на базі КУ «Кобеляцький центр професійного розвитку педагогічних працівників» відбулася інструктивно-методична онлайн-нарада «Організація навчання осіб з особливими освітніми потребами у закладах освіти». До участі у заході були запрошені педагогічні працівники закладів дошкільної та загальної середньої освіти громади, які працюють в інклюзивних класах/групах.

 

       У ході зібрання розглянули та обговорили найбільш актуальні питання з організації безпечного інклюзивного освітнього процесу:

- актуальні нормативно-правові документи, що є основою для запровадження інклюзивного навчання; принципи діяльності, завдання та функції Команди психолого-педагогічного супроводу; запровадження п’яти рівнів підтримки; створення інклюзивного освітнього середовища (Колкова С.А., консультант Центру);

- посадові обов’язки, права, кваліфікаційні вимоги до асистента вчителя/вихователя, ведення документації, приклади оформлення річного плану асистента (Галь А.А., провідний спеціаліст відділу освіти Кобеляцької міської ради).

       Діти з особливими освітніми потребами є найбільш вразливою категорією серед здобувачів освіти, які в умовах воєнного стану потребують особливої підтримки. Увагу присутніх зосередили на безпеці всіх учасників освітнього процесу. Постійні тренування з дітьми з ООП, рутинні повторення та програвання можливих нестандартних ситуацій, допоможуть педагогам, дітям з ООП, їх батькам бути якомога краще готовими до нестандартних подій.

      Колкова С.А. познайомила учасників заходу з інноваційними підходами до організації навчання, зокрема, зі співучителюванням, спільним викладанням. Це така організація навчання, коли 2-3 вчителі працюють з учнями класу, де є діти з особливими освітніми потребами, в одному фізичному просторі. Розглянули три моделі співучителювання, етапи співпраці та приклади командного підходу до ведення уроку.      

      Педагоги отримали добірку матеріалів про впровадження інклюзивного навчання у закладах освіти.

 

                                                                                 Підготувала Світлана Колкова


« повернутися

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень