A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти Кобеляцької міської ради

Національно-патріотичне виховання учнів засобами народознавства

Дата: 30.10.2023 14:50
Кількість переглядів: 47

25 жовтня 2023 року на базі Озерського ліцею Кобеляцької міської ради проведено семінар-практикум «Національно-патріотичне виховання учнів засобами народознавства». Організатор заходу – Світлана Андріївна Колкова, консультант Кобеляцького ЦПРПП, учасники: заступники директора з виховної роботи, педагоги-організатори, учителі мистецької галузі, учителі початкових класів ЗЗСО Кобеляцької міської ради.

 

  Світлана Григорівна Левченко, директор Кобеляцького ЦПРПП, відкрила захід, наголосила на важливості національно-патріотичного виховання, одному із ключових пріоритетів освіти, озвучених на серпневій освітній конференції у Києві, подякувала учасникам семінару за виховання молоді, яка гідно захищає Україну. Вона зазначила: один із важливих викликів 2023-2024 н.р. – формування національної ідентичності української молоді в умовах російсько-української війни, складність формування якої полягає в тому, що вона має увібрати суспільні, економічні, політичні та культурні ознаки єдності українства, репрезентувати національний простір, не заперечуючи права відтворення інших ідентичностей. Формування патріотизму на сучасному етапі є фундаментом і опорою суспільного й державного устрою та запорукою ефективності функціонування всієї системи соціальних і державних інститутів. Важливим напрямом патріотичного виховання є залучення до народознавства – вивчення культури, побуту, звичаїв рідного народу.

      Незабутні враження залишились у освітян від екскурсії до музею-садиби Турчиної Ірини Вікторівни, заступника директора з навчально-виховної роботи, учителя образотворчого мистецтва Озерського ліцею, учасниці народного ансамблю «Берегиня», ентузіастки, яка не лише пропагує у закладі освіти народні звичаї та обряди, а й вдома облаштувала власне подвір’я,  намагаючись використати культурну спадщину минулого. Господиня музею-садиби мотивує кожного відвідувача вивчати, свято зберігати пам’ять про своїх пращурів, передавати з покоління до покоління звичаї і традиції українського народу. Ірина Вікторівна провела для колег майстер-клас «Качана каша».

     Педагогічний колектив Озерського ліцею гостинно зустрів учасників семінару з хлібом-сіллю на українському рушнику, піснею «Даруємо вам рушники». Сопронюк Андрій Миколайович, директор ліцею, познайомив із планом семінару-практикуму, провів екскурcію по школі, розповів про створення національно-патріотичного куточка, познайомив із виставкою творчих поробок учнів та вчителів закладу.

     Народознавчий калейдоскоп ліцею доповнили майстер-класи: «Мотанка – українська народна іграшка», «Народна гра – засіб патріотичного виховання молоді».

     Сутністю української нації є козацтво. У ліцеї діє учнівське самоврядування у формі Козацької республіки. Звертання до національних джерел, включення школяра у культурно-національне середовище шляхом відродження козацьких традицій, передача молодому поколінню соціального досвіду українського народу, його національної ментальності, озброєння учня відповідними знаннями з історії та культури є ефективним засобом формування національної свідомості та самосвідомості громадянина України, розвитку його духовності, моральної, правової, трудової, естетичної та екологічної культури, індивідуальних здібностей і таланту.

      Учасників семінару пригостили українськими стравами: капусняком, коцюрбою, качаною кашею, тертюхами, накладанцями, дзьобанкою, книшами, яриною, фаршированим гарбузом, короваєм, вергунами, барильцями, узваром.

     Варто побувати в Озерському ліцеї Кобеляцької міської ради, познайомитись із досвідом роботи колег з національно-патріотичного виховання учнів засобами народознавства, наповнитись патріотичним козацьким духом, який допомагає у сьогоденні вистояти і бути гідними представниками українського народу.

 

       Підготувала Світлана Левченко, директор Кобеляцького ЦПРПП

    

   

            

  

    

  

 

    


« повернутися

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень