A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти Кобеляцької міської ради

Формування загальнокультурної компетентності молодшого школяра

Дата: 26.03.2021 16:32
Кількість переглядів: 20

24 березня 2021 р. на базі КУ «Кобеляцький центр професійного розвитку педагогічних працівників» проведено онлайн-семінар для вчителів початкових класів та християнської етики з проблеми «Формування загальнокультурної компетентності молодшого школяра».

         Колкова С.А., консультант КУ «Кобеляцький центр професійного розвитку педагогічних працівників», акцентувала увагу учасників на методичних засадах формування загальнокультурної компетентності учнів та презентувала ідеї розвитку культурної компетентності в початковій школі.

Досвідом по використанню краєзнавчого матеріалу у початковій школі поділилася  Богомаз Н.І., вчитель початкових класів Придніпрянської ЗОШ І-ІІІ ст. Разом із нею учасники зібрання помандрували стежками рідного краю. Відвідали місця бойової слави, шкільний музей, побували на олійниці, гранітному кар’єрі, у кузні, тракторній бригаді, на заводі по переробці лікарських трав. Потім розв’язували математичні задачі, повторювали частини мови, складали загадки, писали вірші. Головним завданням Наталії Іванівни є: сіяти в дитячі душі зерно любові до рідного краю, бажання вивчати і досліджувати, формувати в учнів потреби до пізнання світу.

Особливу роль у розвитку культурної компетентності відіграє виховна та позакласна робота з учнями. Шишацька Т.Г., вчитель початкових класів Придніпрянської ЗОШ І-ІІІ ст., презентувала свій досвід роботи з проблеми «Виховний процес як засіб формування загальнокультурної компетентності». Педагог залучає дітей до розв’язання ситуацій морального змісту, проведення ігор етичного спрямування, ігор-драматизацій, квестів, тренінгів, акцій, флешмобів, конкурсів, родинних зустрічей, проєктів.

Цікавими та змістовними були виступи Турчиної І.В., вчителя християнської етики, заступника з навчально-виховної роботи і Деменко Н.Г., вчителя початкових класів із Озерської ЗОШ І-ІІІ ст. з проблеми «Формування духовно-моральної компетентності молодших школярів». Для вихованців їхнього закладу традиційним стало вивчення народних пісень і танців, прислів'їв та лічилок, народних звичаїв та обрядів, святкування християнських свят. Ірина Вікторівна  презентувала присутнім бінарний урок «Як козаки кашу варили», на якому малі козачата змагалися у спортивних конкурсах, грали в козацькі ігри, розв’язували задачі та варили справжню козацьку кашу.

У ході обговорення заняття, педагоги наголосили на актуальності даної проблеми та дійшли до висновку, що школа повинна давати не лише ґрунтовні знання для оволодіння майбутньою професією, а й виховувати майбутнього громадянина України з високими моральними цінностями та переконаннями.



« повернутися

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень