A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти Кобеляцької міської ради

Сучасна інтерпретація творчості Тараса Шевченка – виклик сучасної української школи

Дата: 09.03.2023 14:22
Кількість переглядів: 89

Розвиток національної ідеї має стати, поза всяким сумнівом,

«становим хребтом» нової концепції вивчення творчості Кобзаря,

створення якої є актуальним завданням нашого літературознавства

Григорій Клочек, шевченкознавець

 

     Відповідно до плану роботи КУ «Кобеляцький ЦПРПП» 4 березня 2023 року у відділі краєзнавства Полтавської обласної універсальної наукової бібліотеки імені І.П.Котляревського (завідувачка відділом краєзнавства Марина Федорова) для учителів-словесників Кобеляччини проведено літературно-краєзнавчу зустріч  «Шевченко на Полтавщині» .

    Мета заходу: допомогти вчителям-словесникам по-новому розкрити для себе істинного Шевченка, Шевченкову поезію, дійти до його високої Правди через товсті нашарування ідеологічних стереотипів.

     На превеликий жаль, в часи незалежності ситуація з методичною літературою для вчителя-словесника не змінилася – домінує все та ж «рецептурна» методика. Необхідне нове прочитання творчості Кобзаря, яка була об’єктом багаторічної  фальсифікації, щоб усіма можливими засобами знівелювати  його вплив як поета національної ідеї.

   Євгенії Сторосі, провідному науковому співробітнику Полтавського літературно-меморіального музею І.П.Котляревського, вдалося довести: Тарас Шевченко – елітарний митець. «Мужик», «селянський поет» та інші подібні визначення залишилися позаду. (Треба визнати, що ці стереотипи виявилися настільки вкоріненими, що за понад 30 років незалежності їх не вдалося повністю позбутися.) Вона наголосила: трактувати образ Шевченка в приземленому, побутовому плані – це відходити від  правди, фальшивити. Полтавські дороги Кобзаря допоможуть наблизити, пізнати істинного поета і людину в одній іпостасі. Розповідь провідного наукового співробітника супроводжувалась показом полтавського оточення Тараса Шевченка – портрети друзів, приятелів, благодійників та помічників Кобзаря. Філологи познайомились  із мистецькою спадщиною генія через унікальні музейні та бібліотечні видання, зокрема видання «Кобзаря» Львівського наукового товариства імені Шевченка  1893, 1895, 1908 років .

     Перед словесниками стоїть надважливе завдання: під час вивчення творчості Тараса Шевченка виховувати елітарного читача, здатного підніматися до нього як до елітарного поета. Важливо донести до свідомості юних поколінь громадян України Шевченкову ідею – цей «огонь в одежі слова». Майбутня доля нашої держави багато в чому залежить від того, наскільки національно свідомими будуть її громадяни.

     Учителі української мови та літератури отримали на згадку про зустріч для використання в роботі  збірник наукових статей «Будеш, батьку, панувати», присвячений 250-річчю від дня народження І.П.Котляревського.

   Словесники Кобеляччини з вдячністю згадують теплу зустріч та спілкування  у відділі краєзнавства. Домовились про подальшу співпрацю з питань літературного краєзнавства.

Пам’ять Великого Кобзаря вшанували покладанням квітів до пам’ятника.

                                                                                                   Світлана Левченко, директор Кобеляцького ЦПРПП  

   

 


« повернутися

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень