A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти Кобеляцької міської ради

Ярмарок модельних навчальних програм мовно-літературної, громадянської та історичної галузей у Кобеляцькій ТГ

Дата: 27.05.2022 13:56
Кількість переглядів: 27

Аналіз модельних навчальних програм та підручників для 5-6 класів Нової української школи – важлива тема для обговорення з учителями української мови та літератури, зарубіжної літератури, історії, іноземної мови під час ярмарку МНП, який проведено в режимі онлайн з педагогічними працівниками з 17.05. по 23.05.2022 року.

         Учителі заздалегідь познайомилися із запропонованими для розгляду модельними навчальними програмами,  презентаціями підручників для 5 класу на сайті ІМЗО, щоб прийняти виважене рішення вибору за орієнтовним планом: назва модельної програми (підручника), мета та завдання, авторська концепція, логіка побудови МНП (підручника) та переваги у порівнянні з іншими.

У групах професійних спільнот педагогічних працівників, створених у Viber, освітяни проголосували, усвідомлено зробивши свій вибір. Викладання за галузями у 5 кл. зосередили за підручниках, створених відповідними авторськими колективами модельних навчальних програм.

         Методичний кометар щодо викладання української мови та літератури у 5 класі НУШ за обраними МНП висловили: Пищита О.О. (ОЗ «Кобеляцький ліцей №2 імені Олеся Гончара»), Дегтяр І.І. (Світлогірська ЗОШ І-ІІІ ст.), Сядро Н.О (Шенгурівська ЗОШ І-ІІІ ст.) З української мови  вибрано МНП «Українська мова, 5-6 кл.» (авт.Заболотний та ін.) ; з української літератури – «Українська література, 5-6 кл.» (авт. Архипова та ін.).        

Учителі зарубіжної літератури зосередили свій вибір на МНП: «Зарубіжна література, 5-6 кл.» та «Зарубіжна література, 5-9 кл.»  (авт. Ніколенко та ін.). Грунтовний аналіз модельних навчальних програм та підручників із зарубіжної літератури для 5 класу зробили філологи Бровко О.І. (ОЗ «Кобеляцький ліцей №1») та Товмашенко В.П. (Шенгурівська ЗОШ І-ІІІ ст.).

         Громадянська та історична освітня галузь представлена двома програмами: «Вступ до історії України та громадянської освіти, 5 кл.» (авт.Гісем та ін.),  «Вступ до історії України та громадянської освіти, 5 кл.» (авт.Бурлака та ін.) Досвідчені учителі історії Телятник Н.Д. (ОЗ «Кобеляцький ліцей №2 імені Олеся Гончара»), Гриценко В.Г. (Кобеляцька ЗОШ І-ІІ ст. №3), Очкас Т.С. (Придніпрянська ЗОШ І-ІІІ ст.), Шведай Н.Г. (ОЗ «Кобеляцький ліцей №1») акцентували увагу на перевагах обраних МНП та відповідних підручників.

         Учителі англійської мови під час вибору МНП консультувались з колегами пілотних ЗЗСО Полтавської області. Їх вибір – модельна навчальна програма «Іноземна мова, 5-9 кл.» (авт.Зимомря та ін.), підр. з аудіосупроводом «Англійська мова (5-й рік навчання)»  (авт. Джоанна Коста, Меланя Вільямс). Переконливими щодо вибору названої програми та підручника були виступи Концаренко О.Г. (ОЗ «Кобеляцький ліцей №1») та Могильової Л.М. (Іванівська ЗОШ І-ІІІ ст.).

         Під час вибору МНП освітянами врахована їх еволюційність, їх природне, логічне удосконалення, оновлення з урахуванням тенденцій викликів НУШ: розвиток інформаційного середовища, інформаційно-цифрових технологій, підручників – використання авторами компетентнісного та особистісно орієнтованого підходів, ключових моментів НУШ.

 

                                     Директор Кобеляцького ЦПРПП  Світлана ЛЕВЧЕНКО      

 

                                                                   

 


« повернутися

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень