A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти Кобеляцької міської ради

Модернізація харчоблоків, підготовка кухарів, спільна робота органів влади – на форумі «Україна 30» обговорили перебіг реформи шкільного харчування

Дата: 24.06.2021 09:40
Кількість переглядів: 12

Процес впровадження реформи шкільного харчування на місцях, модернізація харчоблоків та підготовка кухарів – про це та інше йшлося сьогодні, 23 червня 2021 року, під час панельної дискусії «Дитяче та шкільне харчування в Україні – час важливих змін» в межах Всеукраїнського форуму «Україна 30. Здорова Україна».

«Збереження здоров’я дітей є одним з найважливіших завдань держави. За даними ЮНІСЕФ, систематичний аналіз освітніх програм у 52-х країнах світу показав, що існування програми шкільного харчування є одним з небагатьох чинників, які позитивно впливають не тільки на бажання відвідувати школу, а й на рівень навчання в цілому. Учні показували вищі бали під час когнітивних, мовних та математичних тестів», – зазначила дружина Президента Олена Зеленська.

Міністр освіти і науки Сергій Шкарлет наголосив, що перебування дитини у школі, її безпека та здоров’я, формування культури харчування та правильних харчових звичок є однією з важливих цінностей Нової української школи. Саме тому Президентом України Володимиром Зеленським у травні 2020 року було видано Указ про Національну стратегію розбудови безпечного і здорового освітнього середовища у Новій українській школі.

«Ми визначили спільні стратегічні цілі та кроки, і сьогодні активно за ініціативою і під патронатом Першої леді України Олени Зеленської потужною командою впроваджуємо їх. Перебування дитини у школі, її безпека та здоров’я, формування культури харчування та правильних харчових звичок є важливими цінностями Нової української школи, яку ми маємо впроваджувати. Адже наша спільна мета – сприяти покращенню ситуації зі шкільним харчуванням. І тут я прошу керівників органів місцевого самоврядування звернути увагу на важливість створення умов організації харчування у закладах освіти та здійснення контролю і дотримання вимог щодо організації харчування у закладах освіти відповідно до норм санітарного регламенту», – зауважив Сергій Шкарлет.

За його словами, впровадження нового шкільного меню 2021 потребує важливих змін, що здійснюються за координації МОН, зокрема – модернізації харчоблоків та підвищення фахової спроможності усіх причетних до організації шкільного харчування – освітян, управлінців і насамперед кухарів.

Міністр наголосив, що впродовж останнього року вдалося спільними зусиллями суттєво поліпшити матеріально-технічну базу шкільного харчування. Зокрема, у 2020 році Уряд виділив 400 млн грн на ремонт та придбання обладнання для їдалень (харчоблоків) закладів загальної середньої освіти. Крім того, на засадах співфінансування місцевими бюджетами було профінансовано понад 96 млн грн. Водночас протягом 2020 року відбувалось оновлення харчоблоків за рахунок коштів субвенції для реалізації програми «Спроможна школа для кращих результатів».

За рахунок цих коштів у більшості областей повністю або частково:

  • оновлено застаріле технологічне обладнання, 
  • проведено часткові та повні ремонти харчоблоків,
  • встановлено/відновлено вентиляційні системи та вентиляційні зонти, 
  • відремонтовано електромережі, 
  • підвищено якість питної води завдяки встановленню спеціальних промислових фільтрів тощо.

«Паралельно нам вдалося спільно з Держпродспоживслужбою виявити слабкі місця в матеріально-технічному забезпеченні шкільного харчування та напрацювати шляхи розв’язання актуальних проблем. Наразі МОН спільно з місцевими органами влади плідно співпрацює в цьому напрямі. Не менш цінний досвід нам вдалося напрацювати у сфері організації інформаційно-роз’яснювальної роботи з розбудови системи здорового харчування, формування культури харчування та правильних харчових звичок», – зауважив Сергій Шкарлет.

Міністр також наголосив, що реформа шкільного харчування неможлива без кухаря, здатного реалізувати її потенціал. Так, підписано меморандум з метою популяризації професійної (професійно-технічної) освіти, підвищення мотивації молоді та дорослого населення здобувати робітничі професії, пов’язані з системою харчування. У межах меморандуму започатковано реалізацію пілотного проєкту на базі двох київських училищ (Київське вище професійне училище швейного та перукарського мистецтва та Вище професійне училище №33). В межах пілоту учні не лише опанують сучасні практики, а й змінять підхід до вивчення теоретичного матеріалу. Крім того, викладачі закладів пройдуть підвищення кваліфікації.

«Важливим проривом у підготовці нової генерації кухарів стало затвердження стандарту профтехосвіти з професії "Кухар дитячого харчування". Окрім того, у 2021 році Міністерством оновлюється зміст стандарту професійної (професійно-технічної) освіти та освітніх програм за професією "Кухар". Зазначеним стандартом передбачено  інноваційні підходи з підготовки кухарів у закладах професійної (професійно-технічної) освіти», – наголосив Сергій Шкарлет.

Крім того, за рахунок коштів державного бюджету за професійним спрямуванням «Громадське харчування» у 7-ми областях (Волинська, Івано-Франківська, Київська, Львівська, Полтавська, Рівненська, Харківська) та у м. Київ на базі закладів професійної (професійно-технічної) освіти створено навчально-практичні центри сучасної професійної (професійно-технічної) освіти як важливі осередки впровадження сучасних методик професійного навчання із застосуванням новітніх педагогічних та виробничих технологій, техніки, обладнання, інструментів і матеріалів.

Нагадаємо, однією зі складових програми Президента «Здорова Україна» є модель здорової школи – про це Володимир Зеленський заявив під час Всеукраїнського форуму «Україна 30. Здорова Україна».



« повернутися

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень