A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти Кобеляцької міської ради

Пріоритетні напрями роботи працівників психологічної служби у системі освіти у 2023-2024 навчальному році

Дата: 13.09.2023 09:20
Кількість переглядів: 125

12 вересня 2023 року на базі КУ «Кобеляцький центр професійного розвитку педагогічних працівників» відбулася інструктивно-методична нарада для працівників психологічної служби «Пріоритетні напрями роботи працівників психологічної служби у системі освіти у 2023-2024 навчальному році».

       У ході зібрання присутні розглянули та обговорили найбільш актуальні питання з організації діяльності психологічної служби:

- актуальні нормативно-правові документи з питань збереження психічного здоров’я українців; завдання психологічного забезпечення освітнього процесу у 2023-2024 н.р. та в умовах війни; особливості роботи практичного психолога та соціального педагога закладу освіти; про затвердження Положення про атестацію педагогічних працівників (Колкова С.А., консультант Центру);

-  створення фізично і психологічно безпечного освітнього середовища у закладах освіти в умовах збройного конфлікту, електронний журнал працівників психологічної служби (Льовіна С.О., практичний психолог ОЗ «Кобеляцький ліцей №2» імені Олеся Гончара);

-  пріоритетні напрямки діяльності соціальних педагогів (Василенко І.О., соціальний педагог Іванівського ліцею);

- ресурсна кімната у закладі освіти. Вимоги до оформлення ресурсної кімнати

(Телятник А.С., практичний психолог Кобеляцької гімназії №3).

      Першочерговим завданням практичних психологів та соціальних педагогів області є забезпечення психологічною допомогою та психосоціальною підтримкою учасників освітнього процесу в кризовий період. Фахівці працюють із здобувачами освіти, педагогами, батьками закладу освіти, з дітьми та дорослими з родин внутрішньо переміщених, надають психологічну допомогу дітям з родин загиблих захисників України.

      Педагоги орієнтовані на вклад у життя інших людей, але іноді забувають піклуватися про себе та «вкладати» у себе. Психологи та соціальні педагоги — у центрі виру комунікацій та мають швидко перемикатися з дітей на колег, з колег на батьків та керівництво. А значить, завше мають бути гнучкими і адаптивними навіть у непередбачуваних ситуаціях. Важлива риса працівників психологічної служби — резистентність: внутрішня стійкість та необхідність швидко відновлюватися після стресів. Разом з тим, вони мають не тільки самі вчитися швидко відновлюватися, а й навчати цього дітей.

      Практикум «Підзарядка для вчителя: як поновити ресурси» провела Гладка І.Ю., практичний психолог ОЗ «Кобеляцький ліцей №1». Учасники заходу вчилися поновлювати свій ресурс, знімати стрес, розвивати емоційну стійкість.

      Присутні отримали кейс методичних матеріалів для планування та якісної організації діяльності у 2023-2024 навчальному році.

 

                                                                                 Підготувала Світлана Колкова

 


« повернутися

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень