A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти Кобеляцької міської ради

  Супервізія – вимога сьогодення

Дата: 15.12.2021 09:20
Кількість переглядів: 16

Супервізія – це новий інструмент професійної підтримки педагогічних працівників закладів загальної середньої освіти в умовах реалізації завдань Нової української школи. На виконання наказу Міністерства освіти і науки України від 18.10.2019 №1313 «Деякі питання організації та проведення супервізії» розпочато супервізію у закладах загальної середньої освіти Кобеляцької територіальної громади.

У грудні 2021 р. Колковою Світланою Андріївною, супервізором, консультантом КУ «Кобеляцький Центр професійного розвитку педагогічних працівників», проведено супервізію для Калитки Марини Петрівни, вчителя початкових класів ОЗ «Кобеляцький ліцей №1» та Коренівської Тетяни Іванівни, вчителя початкових класів ОЗ «Кобеляцький ліцей №2 імені Олеся Гончара». Супервізія проводилася  за напрямами, пов’язаними з професійним стандартом вчителя початкових класів Нової української школи та здійснювалася за заздалегідь складеним і узгодженим суб’єктами супервізії графіком і планом.

         Основною метою проведення супервізії є комплекс заходів з навчально-методичного супроводу, професійна підтримка та професійний розвиток педагогічних працівників закладів загальної середньої освіти.
         Серед основних завдань проведення супервізії:

здійснення навчально-методичного супроводу професійної діяльності педагогічних працівників;

підтримка процесу професійного розвитку вчителів закладів загальної середньої освіти;

консультування учасників освітнього процесу з актуальних питань впровадження Концепції НУШ, впровадження сучасних технологій навчання, використання інформаційно-комунікаційних і цифрових технологій тощо;

наставництво, спрямоване на розвиток професійної компетентності педагогів;

сприяння налагодженню партнерської взаємодії школи, влади і громад різних рівнів задля реалізації завдань Нової української школи.

       Основні форми проведення супервізії:

 індивідуальна, що передбачає здійснення одного чи кількох наставницьких циклів (бесіда з планування, спостереження, бесіда з рефлексії, створення плану професійного розвитку);

групова, що передбачає спільне обговорення, обмін досвідом і аналіз результатів діяльності професійних груп з метою підтримки і прогнозування подальшого професійного розвитку учасників освітнього процесу.

        Супервізора можуть запросити адміністрація, педагоги закладу освіти, батьки учнів, місцева громада або громадські організації.

        Супервізія – вимога сьогодення. Система супервізії допоможе вчителям початкових класів реалізувати цілі і завдання Нової української школи, долати труднощі та зростати професійно.

 

                                                                                                            Світлана Колкова

 



« повернутися

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень